Saturday, November 20, 2010

TIPS CONTOH BLOGGER BERJAYA


hye semua...
apa khabar semua? sihat tak? jay harap semua dalam keadaan sihat belaka ok... hai nie jay nak share la bab "TIPS contoh blogger yang berjaya" nie... Apa yang aku tahu perihal blog nie ialah
BLOG adalah satu jenis web yang diketegorikan sebagai online journal@online diary. Ia berkonsepkan post@artikel yang berbentuk kronologi@bersiri.

1. BLOG

o Biasanya blog dijadikan sebagai satu medium untuk seseorang individu @ organisasiuntuk memaparkan penulisan tentang kisah hidup, luahan rasa, berita, catatan, pengembaraan, mempromosikan produk, resume & seterusnya untuk suka-suka. Untuk menghasilakan blog, terdapat dua cara iaitu menghasilkannya sendiri (memerlukan kepakaran dalam bidang membuat web & php programming) @ menggunakan khidmat blog provider secara percuma (lebih mudah & tak memerlukan kepakaran dalam bidang membuat web & php programming). Di antara laman web yang menyediakan khidmat blog secara percuma malah lebih popular adalah BLOGGER iaitu milik google.com & WORDPRESS.

2. PENGIKUT

o Blog yang mempunyai pengikut yang ramai & sering menjadi pilihan blogger lain, tu bermakna blogger tersebut mempunyai bakat sehingga Berjaya memikat ramai pengikut untuk mengikuti perkembangan blog miliknya. Bukan senang tau nak memikat orang luar membaca justeru menjadi pengikut kita. Tentunya dia seorang yang pakar sehingga menjadikan blognya menarik untuk dikunjungi. Bagaimana? Nah, bukan se-mata2 cantik dipandang namun isi kandungan blog juga harus menarik & pelbagai. Lebih menarik jika didalmnya terkandung banyak perkhidmatan & kemudahan.

3. TIPS2

  • TEMPLATE - Cipta blog dengan lebih menarik & terdapat pelbagai template cantik sedia ada mengikut cita rasa.
  • GAMBAR - Meletakkan gambar yang sesuai dengan tema blog perlu diambil berat. Lebih menarik jika gambar-gambar tu ada sedikit kelainan yang mahu diperlihatkan.
  • TULISAN BERKELIP - Untuk mengelakkan kebosanan, guna tulisan yang menarik & berkelip. Tentunya jadi lebih bersemangat untuk membacanya.
  • BAHASA - Bahasa yang digunakan bergantung pada konsep blog yang diketengahkan. Misalnya, jika blog lebih pada jurusan rasmi, bahasanya lebih tersusun & mudah difahami. Bayangkan saja jika bahasanya mendatar tanpa sebarang lawak tentunya ia satu yang membosankan

4. BUAT DUIT

    • Dengan ber-blogging, kita sebenarnya boleh menghasilkan duit. Selain memaparkan penulisan untuk bacaan, kiranya bermanfaat jugalah kerana mampu member pulangan wang. Bagaimana? Ada banyak cara antaranya dengan menulis ulasan produk mengikut keperluan beberapa pihak. Kedua, dengan cara google adsense iaitu mempunyai niche yang tersedia, dengan setiap klik daripada pengunjung blog korang di banner adsense akan member pulangan yang menguntungkan. Ketiga, menjual produk sendiri menerusi blog. Ada banyak lagi & kita boleh melayarinya sendiri di laman web.




19 comments:

AdiE said...

nice tips...well,i always try to give da best for my readers...huhu

~ DanieL AdiE ~

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

tips nie untuk panduan kita bersama...
"share is Caring rite"

orite...
do something yg boley wat orang minat to read blog kte k...

Nancy Poh said...

usefull tips..tq for the share ya..

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

ur welcome nancy poh....
always roger my blog k...
=)

aima in luv said...

thnx 4 dah tips...
sngt berguna utk bloger baru cm sy.. hehe

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

sama-sama aima....
ble dpat share TIPS2 nie, best gak
ye ar, dpat berkongsi rite..
btul tak????
=)

fairusmamat said...

Good info bro.. Aku pung dah follow kau bro..

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

thanks bro...

Betta sp said...

good info for bloggers...thanks for sharing

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

ur welcome bro....

kLaKuWaHaRa said...

nice blog
http://klakuwahara.blogspot.com/

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

thanks
blog besa je...
just buat yg terbaik tok blog nie,,,
hehehe

smiley said...

wahhh...best tips nih...thanx for sharing.. :))

regards,
Sofia Smiley

wunny said...

tips menarik. (=

jom singgah:
kenapa ikan tiada kelopak mata?

Wen said...

but bro 1 thing i wud like to share... too much accessori can make u blog difficult to load. coz da jadi berat.... but nice tip btw... anda i da jadi follower... thanks ya....follow my blog

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

ur welcome smiley.....
kte sme2 share information...
=)

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

hye wunny....
kli nie, jay nak share information yg menarik3....
hehe

MuHaMMad JaiMeH =jayjay= said...

yes...
i think like that too...
before this, many accessory for this blog, but now, i delete what the accesory not important...
thanks wen, cause give me advise...
thank you very much....

fiziesss said...

Trima kasih..good info..bukan senang nak tulis panjang2 gitu..yg penting kene ramai kenalan singgah.. :)

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...